Van Haperen - Samen naar de top
menu
afspraak volg uw project inloggen

Aan de keukentafel bij Michael van Haperen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Michael van Haperen, van Van Haperen Dakdekking. 

De naam ‘van Haperen’ zal bij veel lezers een associatie met NAC oproepen.

“Die snap ik wel. Mijn vader is de oprichter van ons bedrijf. NAC werd ons als kinderen met de paplepel ingegoten. Hij was en is een fanatiek supporter en sponsor. Door omstandigheden werd hij ook een aandeelhouder en toen NAC in de problemen kwam heeft hij zijn steentje bijgedragen aan de redding van NAC. Zijn naam kwam veelvuldig in de pers, dus ik begrijp je wel.”

“Wat eigenlijk wel leuk is en wat maar weinig mensen nog weten, is dat mijn vader aanvankelijk café de Roemer in Princenhage uitbaatte. Hij had over dag tijd over en begon op kleine schaal met dakbedekkingswerkzaamheden. Al gauw kwam hij er achter dat dat meer opleverde dan een café en zo is het bedrijf ontstaan.”

Het bedrijf was een gespreid bedje?

“Als kind werd er bij ons thuis zo veel over dakdekken gesproken, dat één ding voor mij wel vast stond: dat niet! Werken, eten en af en toe een beetje slapen: dat was veelal mijn vaders dagindeling en ik zag dat niet zitten. Ik wilde naar een sportopleiding, maar blessures speelden mij parten. Omdat ik zeker niet op een kantoor wilde zitten heb ik op mijn zestiende toch voorgesteld dat ik in het bedrijf zou gaan werken, onder één voorwaarde: ik wilde als eigenwijze puber buiten werken, op het dak. Hoewel mijn vader daar aanvankelijk niet zo enthousiast over was, is dat uiteindelijk zo belangrijk geweest. De praktijkschool die ik op deze manier heb gehad levert mij nog iedere dag voordeel op.”

“Uiteindelijk volgde toch de stap naar het kantoor. Voor mijn ouders was het echt een droom dat ik en mijn jongere zus het bedrijf zouden overnemen. Dat is 15 jaar geleden gebeurd en na een paar jaar is mijn zus een andere weg ingeslagen. Dat was even pittig maar ik ben erg blij dat we nu gezellig wekelijks bij elkaar op de koffie zitten.”

Is het bedrijf veranderd onder jouw leiding?

“Ja en nee. Laat ik beginnen bij het ‘nee’. Nee, het bedrijf is niet veranderd als ik kijk naar de relatie met ons personeel. Er zijn hier mensen die hier al 30 of 40 jaar werken. Als je het over een familiebedrijf hebt, dan zijn wij het in extreme vorm: het merendeel van onze medewerkers zie ik als familie. Toen ik het overnam waren we met een man 15. Nu kan je die cijfers zo’n beetje omdraaien, maar dat heeft de band niet veranderd. Kom hier maar eens op de vrijdagmiddagborrel.”

“Inhoudelijk is er veel veranderd. Wij zijn ons steeds meer gaan toeleggen op renovatie en onderhoud. Dat werk is veel uitdagender dan simpel metertjes leggen in nieuwbouw. Je advies functie wordt veel belangrijker en voor onze mensen is het werk leuker. Daarbij is het bedrijf voortdurend bezig met duurzaamheid.”

Dakbedekking en duurzaamheid: leg even uit!

De routing van de bussen die van een werk komen is zo, dat ze door onze eigen milieustraat komen: afval wordt gescheiden verwerkt en vrijwel alle restproducten gaat in de recycle. Verder heb ik op de panden hier in de Haagse Beemden het Duurzaam Dak Inspiratiecentrum gemaakt. Met de panden die ik verhuur zijn het 3000 vierkante meters dak oppervlak waarop allerlei soorten dakbedekking, dus van de traditionele dakbedekking tot de groendaken, zonnepanelen en dakterrassen met lounge banken en alles er op en eraan. Ik zal het je zo laten zien en ik weet zeker dat jij met mij maar één conclusie zal trekken: dakbedekking is zoveel meer veelzijdig dan mensen denken. Het imago van een dakdekker moet omhoog. Kijk, het werk van een loodgieter of timmerman zie je bij wijze van spreken iedere dag. Het wek van een loodgieter valt vaak pas op als er een lekkage is. Dat maakt dat het vakwerk dat ondertussen geleverd wordt vaak ondergewaardeerd.”

Michael heeft niets te veel gezegd: we zetten het gesprek voort in een loungebank op het dak terwijl de verschillende soorten kleien tuinen en een pergola eerder de indruk geven dat je in een tuincentrum zit dan op het dak van een bedrijfspand. 

“Ik zei het toch: met daken kan je zo veel meer doen dan je denkt. Wij kunnen ook prima adviseren over het soort van de zonnepanelen die het meest geschikt zijn in relatie tot de wensen van de klant. Je moet bij ons alleen niet de wens uitspreken om die uit het Verre Oosten te halen. Laat ik daar gewoon helder in zijn: ik vind dat de kwaliteit van de zonnepanelen die wij uit Europa halen echt beter is dan dat spul uit het Verre Oosten; zullen sommige mensen het waarschijnlijk niet met mij eens zijn, maar ik geef gewoon mijn mening.”

Hoe zie jij de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf?

“De focus zal de komende jaren blijven liggen op duurzaamheid en verder zien we het wel. Het is wel zo dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen. IK heb een zoon die bijna net zo oud is als toen ik de stap naar de onderneming maakte. Voor hem staat die keuze nu al vast: hij wil niets liever. En ja, ik heb ook een dochter, maar die is er met haar 13 jaar nog niet zo mee bezig. Als je dan ziet, dat ze bij ons thuis ook het NAC virus hebben meegekregen, dan zie je wel dat het gezegde “de geschiedenis herhaalt zich” bij de familie van Haperen bepaald wel opgaat…haha.”

Met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Albert Einstein. Zijn uitspreuk “meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daar ben ik van plan in te leven”, heeft mij gegrepen. Het heeft geen zin om te veel in het verleden te blijven hangen, daar verander je toch niets meer aan: je moet vooruitkijken. Los van die meer filosofische kant van hem, zou ik wel eens willen weten of zo’n briljante geest nog vernieuwende inzichten heeft op mijn vakgebied.”

Naam: Michael van Haperen
Burgerlijke staat: Gehuwd met Nathalie, Vader van Luca (15) en Elisa (13),
Bedrijf: Van Haperen Dakbedekking
Functie: Eigenaar
Hobby’s: “Voetbal in het algemeen en NAC in het bijzonder. Eigenlijk alles wat met sport te maken heeft. Ik zit regelmatig in de sportschool, speel graag golf en sinds kort ook Padel.”

Bron: Breda Vandaag

terug naar overzicht

Meer weten of een offerte aanvragen?

neem contact op