• *
  • Nieuws

    Meeste zonnepanelen staan naar verkeerde kant gericht

    Het lijkt logisch: zonnepanelen naar het zuiden richten om op die manier dagelijks zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en zo dus zoveel mogelijk energie te halen uit de zonnepanelen. Amerikaanse onderzoekers, Barry Fischer en Ben Harack, beweren nu echter dat dit misschien niet de meest ideale plaatsing is voor de panelen.

    Volgens de studie van Barry Fischer en Ben Harack zouden zonnepanelen beter naar het westen gericht worden. Met die plaatsing vangen zonnepanelen minder zon op dan wanneer ze naar het zuiden georiŽnteerd staan, maar het moment waarop ze zon opvangen, is wel efficiŽnter. Indien de panelen naar het westen gericht staan, wordt vooral vanaf de namiddag veel zonlicht opgevangen, op het moment dat er veel meer stroom verbruikt wordt. Zo genereren de zonnepanelen dus meer elektriciteit op de momenten wanneer dat het meest nodig is. Door de zonnepanelen naar het zuiden te richten, wordt er weliswaar voor meer vermogen gezorgd, maar de zonne-energie wordt daarbij gegenereerd op de uren dat ze eigenlijk niet of minder nodig is.

    Toch krijgen eigenaars van zonnepanelen vaak het advies om ze zuidelijk te richten. Onderzoek in CaliforniŽ heeft aangetoond dat de meeste panelen ook zuidwaarts gericht zijn. Ook in BelgiŽ staan de meeste zonnepanelen zuidelijk gericht. Een van de eerste vragen die mogelijke kopers van zonnepanelen krijgen, is of hun dak van hun huis naar het zuiden georiŽnteerd is.